Discography diary

Ik ben op 13 juni terug naar de Mediatheek gegaan en ik heb alles besteld of meegebracht dat ik vond bij de eerste twee pagina’s hits na mijn search ‘yodel’. Er zijn tientallen pagina’s, maar de eerste twee pagina’s leveren dus al dit op:

Niet gevonden: MU8686, Cd van Christian Zender en MA0223

Deze werden ook aanbevolen door een werker in de mediatheek: MU7492 7972 7971

Overzicht

Kenny Robert als ‘king of yodeling’, luister maar eens naar zijn versie van Chime Bells, dat moet ik dus opzoeken. Cf. The Best of Country Yodel, vol 3

The Girls of the Golden West (Dollie & Millie Good) uit de jaren dertig (invloed op Rosalie Allen)

Jazz en yodel

NOORD-NOORWEGEN, SAMI, ANARCTISCH

In maart 2013 ben ik naar de mediatheek geweest. Ik heb veel cd’s meegenomen waar er op de een of andere manier de vermelding staat van yoik. Probleem is dat de meeste verwerkingen esoterisch klinken. Er zit zo’n weidse klank, landschaps-openheid, maar komt artificieel over.

MT8255, Finland, Skaidi. Where the river meets. Met Inga Juiso as yoik singer, en jazz improvisatie.

MT7959 Norvège. Unni Rite Lovlid. Minimalistisch mengeling tusesn kamermuziek, electronisch muziek en noorse gezznag, abient.

M0 9987 Finlande. Wimme Mun. Sami yoik zang die op een beetje volks cabaret achtige wijze vertaald wordt. Eigenlijk vond ik het van alle cd’s minst pretentieus, soms wat Tom Waits achtig, maar toch niet zeer bijzonder. Ik heb er wel een kopie van gemaakt.

MT 7355 Suède. Lars-Ante Kuhmunen, Birrasis. Sami-joik met weer die weidse eso-klank. Het lijkt me anders wel een gedreven vertolker en verdediger van yoik.

MT 8222 Norvège. Orvos. Johan Sara jr. Group. Ook joik in combinatie met electronica. Ik vond er echt niets aan.

MT 7087 Norvèe in de reeks Musiques tradtionelles. De beste cd; heeft echte authentieke yoiks, mooie beschrijving in de book outlet. Scan en kopie gemaakt.

TO DO FINLAND

Find out more about Armas Launis