INTERVIEW

TRANSCRIPTIE

DEEL 2

Zijn problemen met plaatjes opleggen. Bobbejaan had dat ook.

Wat ik zoek is Buffeljacht, op kant 2. we luisteren naar het lied Heel mooie jodel.

Doe dat maar eens naar. Ik moet eerlijk zeggen, ik ben geen Bob Vrieling fan, maar wat ik gedaan heb, daar schaam ik me niet voor, ik durf ieder liedje laten horen, en ik luister er met plezier naar, als ik er naar luitser. Ik ben nog van die generatie dat ieder woord verstaanbaar moet zijn.

Maar toen ik in militaire dienst ging en ik zei maar twee woorden, dan zeidden ze je komt zeker uit groningen, want wij hebben de neiging om de laatste letters in te slikken, en ze zeiden jij komt uit groningen, want ik slok toen alles in, en zo kon ik toen niet op het toneel staan, en ik heb een bandrecorder gekocht en zelf boeken gelezen, en weer afgedraaid en weer, en nu kan ik zeggen dat ik perfect nederlands spreek, aan mij hoor je niet meer waar ik vandaan kom, ik heb geen accent, ik heb het bewust zelf afgeleerd .Hier in belgië heeft ieder dorp een ander dialect, en dat is best, ik ik versta ook alles, maar ik wil het niet imiteren. Ik vind het zo flauw aan nederlanders en ze zijn nog maar de grens over en ze zeggen al gij manneke. Ik doe het wel eens, als een pastiche, maar ik ben wie ik ben, zoals je me nu leert kenenn, zo ben ik, ik speel geen toneel, terwijl er genoeg artiesten zijn die zodra ze een microfoon op zich gericht krijgen toneel spelen, dat heb ik nooit gedaan, ik was ook mijn tijd erg vooruit met moppen vertellen, ze zeiden dat ik een voorloper was van Paul de leeuw, omdat ik alles zei dat voor mijn bek kwam. Ik heb twee keer gehad dat ik uitgejoeld werd doordat iest verkeerd was gezegd, ik zei eens tegen iemand die was commisaris van de koninging en dat is een heel hoge functie, ze hadden me daar al attent op gemaakt, en ik zeg tijdens mijn otreden, bent u de commissaris van de koniging, en ik zeg: kun je ook niets aan doen, had je maar een vak moeten leren. Ern zo zijn er wel meer dingen geweest. Ik moest een blad nemen voor de mond, omdat ik ervan moest leven, maar het zou in deze tijd gemakkelijker zijn. Ik heb deze morgen nog een plaat gedraaid.

  • over de platen die er liggen* het zijn platen van mezelf en verzamelplaten

  • nog iets over de cowboy, dat is natuurlijk ook een rol Nee, buiten het toneel ben ik geen cowboy. Ik hield niet van paarden, dat in tegenstelling met Bobbejaan die was een cowboy ook in zijn privéleven, ik denk niet dat hij een normaal kostuum had, ze hebben altijd wel een cowboy touch, en altijd boots. Dat hele park heeft de stempe van hem, maar ik had dat niet, als het doek dicht ging, was ik het niet meer. Ook als ik een jongen was speelde ik nooit cowboy en indianen. Je zou denken dat ik van paarden hou kijken rond in zijn woonkamer* maar dat ik heel toevallig zo gekomen. Ik heb wel eens op een paard gezeten, maar ik vond dat zo hoog en griezelig. Ik heb niet eens een cowboy hoed meer, ik heb geen kostuums meer, ik heb alles weggedaan

waar staat een cowboy voor? Wat je op die foto’s ziet, met die franjes aan de mouwen en zo.

was dat toen ook een sekssymbool? Ik heb me nooit zo gevoeld he. Deze foto vind ik persoonlijk de mooiste. Ik heb alle kleuren van haar gehad en ook alle stijlen van haren. Dit is Bob Vrieling show en dat is een live elpee die heb ik in bobbejaan opgenomen met publiek, en deze is met moppen ook live opgenomen met gearrangeerd publiek, ze weten te voren hoe ze moeten reageren, zoals bij een televisieoptreden, het publiek wordt warm gemaakt.

Maar als sekssymbool heb ik me nooit gevoeld, ik ben nooit weg van me geweest, nu als ik terug kijk denk ik je was best wel een mooie jongen, maar toen, nee, ik heb ook nooit een plakboek bijgeouden, mijn moeder wel; dat vind ik een vreselijke foto, zo oud met wallen onder mijn ogen, maar ik weet nog dat het op een hele koude dag was in een manege. Ik sta er wel op met een paard, maar als een paard al hinikte was ik al bang. Ik ben geen cowboy in hart en nieren.

hoe was het dan toen je later in oostenrijk kwam Ik voel me meer een Oostenrijker dan een cowboy. Het is mijn tweede vaderland. Ik woonde er vier maanden per jaar in die periode da tik er werkte. Ik had een kostuum. Ik heb nog een lederhose en geblokte overhemden. Ik had toen een grijs kostuum met zo’n boordje en zo.

Klopt het het beeld dat we hebben van dat land? Het is natuurlijk niet oz dat iedereen in een dirnl rondloopt, maar wel, er is veel meer folklore dan hier, hier schamen jongelui zich, maar daar vinden ze dat normaal.

Heb je ook iets met hun volksjodelen, minder die jodelschlagers, maar die volksliedjes, met die natuurachtige jodels Nee, dat is niet mijn stijl. Mensen zingen dan in een koortje, hé. Maar de Oostenrijkers zoals die jodelen heeft niets met jodelen te maken demonstreert die hebben dan gewoon die euh euheuh, lange halen, daar is de jodel ook vandaan gekomen, het was een soort sein van het eten is klaar. Daar komt het jodelen vandaan en andere dingen, het doorgeven van berichten. In Oostenrijk. Het eten is klaar, de koeien moeten naar huis komen, en dat soort dingen meer.

NOTITIES EN BIJKOMENDE VRAGEN

Hoezo bij Olga Lowina gewerkt?

Meer over 14 Billekens als fenomeen

de reisleider, in Oostenrijk

wanneer al meegeven dat hij in Bobbejaan land heeft gewerkt.

Probleem van platen oplegen, dat hij daar niet goed in is.

De ouder wordende stem..

de hozen van die platen. Verband met de naam van Johnny Hoes?

zorgen voor technisch een platendraaier met boxen.

speciaal voor jou deze ochtend geïnstalleerd. want ik heb oko een paar cd’s.